Saturday, 19 February 2011

Hijab Trend : Tuntutan atau fesyen semata-mata??

Assalamualaikum u olls..kalo u olls singgah sini,meh baca entry ni..dlm masa yg sama,silakan bagi pendapat anda tanpa rasa malu dan segan....kite tukar-tukar pandangan...

kali ni cik zue tetibe jek rase nk ber-belog pepagi bute cmni sbb jari jemari nih rase gatal2 nk menaip. Alang-alang xdpt nk tido lelapkan mata pon susa,baik ber-belog..
seblom nk memulakan permulaan sebelum bermula, cik zue nk berpantun lah sikit :

anak bedah anak pak latif,
naik motor pergi ke pekan,
klo entry ini ade isu sensitif,
harap dimaafkan.

kita berkongsi kita merasa,
org berbudi kita berbahasa,
cik zue bkn nk kutuk sapa-sapa,
ia hanya dr pandangan saja.

oke dah.FULLSTOP.Kalo korg nk jual pantun korang,silakan...

oke,topik ni cik zue xtawla kalo korang da biase dgr dr sape2 ke,dr blog sesape ke dan ape-ape,tp ini cuma pandangan cik zue saja. nak berkongsi pandangan dgn korang semua terutama dgn kaum hawa. NO HEART FEELING oke..xdek maksud cik zue nk tunjuk bagos or so wateva. ini hanya pandangan dan pendapat saje..jgn terase or tersentuh...

Ape yg dr pandangan mata besar & bulat cik zue ni, cik zue tgok sejak kebelakangan ni, trend berhijab di kalangan wanita terutama remaja sgt2 berkembang. dari tudung bawal yg manik2 tepi style dulu-dulu sampai lah ke mcm2 jenis tudung/selendang sume ade. dolu-dolu style sume pkai tudung bawal je. kalo ade shawl pon bkn shawl yg jenis mcm trend skang. 

sekaraaaannnggggggggg......

toksah citer laa...bkn men lagi pesen-pesen tudung/shawl yg berlambak kt jln TAR tuh...ckp jek nk tudung apa...tudung ekin kah?tudung rozita kah,nur kasih kah sume ade..tudung bawal yg dolu-dolu pakai buat g ngaji pon skg da upgrade u. siap ade sulam2 lagi..cik zue pernah tgok tudung bawal tu yg di upgrade..memang cantik..bersulam-sulam..pas2 tanya kt akk kedai tuh bpe selai..nk tw akk tuh jwb bpe?

"yg tu RM 100 dik"
omaaaakkk aaaiiiihhhhhhhhhhhhh...!!!
wat the........????

"nape mahal sgt kak???!!"
"eh dik,bawal tu berkualiti,sulam die tu yg buat mahal sbb 
jahitan die sgt2 teliti.."
dgn rase terkejot berok cik zue tros keluar dr kedai tuh sambil termangu-mangu..
biaq betoi...???

fuhhh...!!
tetapi,mmg korg tw kn tudung bawal mmg mahal kalo yg sgt2 berkualiti..oke dah.

beralih pulak ke shawl...haaaaa.....berselendang nih mmg sgt laku trend die.terutama di kalangan remaja wanita termasuk lah cik zue oke..sy mmg giler shawl..!!dolu-dolu cik zue menjebakkan diri dr pakai tudung biase ke berselendang ade sebab musabab die :

Reason pertama : pakai selendang sbb malas gilerrrr nk iron tudung berkedut-kedut..SUMPAH SAYA MMG MALAS NK IRON PAKAIAN.(terokkan?cmne la nk jadi bini org..)

Reason kedua : pakai selendang sng sbb xpayah iron (agak2 reason first td dgn second nih same ke??)..kalo da lmbat nk g class tros capai shawl lilit je kt kpala tanpa iron.sgt express.

Reason ketiga : kalo pakai tudung,kadang-kadang xikot bentuk muka ikot material tudung cmne.rase mcm selekeh je tudung tu asek begerak-gerak jatuh ke bwh la,ke blakang la,lbih2 lg klo nk mkn die gerak ke depan..so,asek2 kne tiup supaya die ke ats lek..

Reason keempat : kalo pakai shawl sng,lekap tros kt muka,xgerak-gerak,xda gangguan,xdak penat mulot nk juih tiup nek ke ats.hahah..

Reason kelima : tudung cpt kedut dan selendang kebanyakan nya xkedut.

haaa...itulah 5 sebab cik zue berhijrah dr pemakaian tudung ke selendang..oke cter da habes..tu baru mukaddimah je...ahaha...yg ni baru isi-isi penting ye kengkawan..teroskan lagi membaca yerr....

Berhijab : kerana tuntutan atau fesyen semata-mata??

kita semua tahu sbg wanita islam,wajib bg seseorang itu yg telah akil baligh menutup aurat dr pandangan lelaki yg bukan muhrim..TETAPI, sejak kebelakangan ini,berhijab sudah menjadi trend.korang pon mst pernah style kn mcm2 style bertudung..ade skali lilit,due kali lilit,malah smpai kpala korang terbelit-belit kene lilit ngn shawl..ape yg cik zue perasan,trend berselendang lebih up to date n mcm2 gaya ada..sume cantik-cantik seiring dgn warnanya,corak-corak, plus ber-aksesori..sgt kiut & cantik tgok org pakai cm2 mcm YUNA,HANA TAJIMA,JEZMINE ZAIDAN dan ramai lagi laahhh...
ape yg cik zue tgok,trend ni makin menjadi-jadi rasanya dgn pengaruh YUNA..seyess wa ckp lu, YUNA lah ikon remaja-remaja ber'shawl'...Gojes okeh..wa bukan peminat YUNA, tapi wa peminat shawl yuna...hahaha...wa ske care die style kan shawl2 tu okeh..skali lagi diingatkan wa bkn kipas yuna..

TETAPI,adakah kita sedar,sama ada kita berhijab krn tuntutan atau fesyen?

bagi cik zue,tuntutan dan fesyen berhijab ni seiring dan sejalan..dlm memenuhi tuntutan islam,dlm masa yg sama,kita berfesyen untuk mempelbagaikan lagi dan variasikan lagi pemakaian tudung ni spy xdekla nmpak style yg same je..malah, disebabkan trend ni lah mungkin ramai yg sudah beralih arah dr free hair ke bertudung..mungkin bg org cmtu die saje2 nk ikot sbb fesyen,tapi kite sume xtahu mereka mungkin da terbukak hati nk berhijrah secara perlahan-lahan..mungkin die tgok org pakai cantik jek,die pon nk pakai..lama-lama die trus bertudung dan xbukak-bukak daa..da sebati dan dlm masa yg sama,die tahu da tiba masa die nk bertudung..mungkin ada yg pandang negatif pd golongan cmni sbb terikot-ikot...tetapi kne pandang positifnye jugak..cume yg penting ikot kata hati masing-masing..bak kata pepatah "tepuk dada,tanya selera".. masing-masing ada pandangan sendiri..mana yg baik ikot,mana yg xbaik jgn ikot..

mungkin sebenarnya ada yg mengutuk wanita-wanita spt ini,tetapi bg cik zue,dlm kita berfesyen,ada masanya kita membawa kebaikan kpd org lain..mungkin ada juga lelaki klo tgok pompan dgn style2 tudung cmni,dorang akn kutok sbb dorang rimas dan ada yg puji..haih,pompan bertudung pon lu nk kutok,pompan free hair lu xnak kutok plak??

beb,waa nk ckp sama lu,lu suka ana rafali ka lu suka yuna?mane satu elok beb??

waa bkn nk kutok ana rafali,ana rafali xdek kne mengena dgn waa oke..itu contoh je..ahhaha..habesla kipas susah mati ana rafali kejar aku...!!

*dala,penat nk panjang lebarkan cerita..yang penting:

 tepuk dada tanya selera,
anda suka anda ikot,
anda benci anda pegi mati.
(ooppsss!!! terkasar lak bunyik..itu cume nk lengkapkan prasa pantun je..)






*pesen shawl hana tajima*korang beraini buat cmni?






* yuna, luv ur style *


* siapa beliau? *
p/s : sebarang kritikan berdasarkan artikel ini dipersilakan..


2 comments:

a n a . i z z t y said...

tak salah nak berfesyen..asalkan masih lagi menutup aurat... :)

ika zulaikha said...

yeaahhh btol2...
ni kecoh je stengah org pasal isu fesyen hijab nih...2 pon jdi mslah kt stengah org..
yg xbtudung die puji meninggi tapi yg btudung die memperli...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...